neděle 6. ledna 2019

Trendy 2018

Jaký byl rok 2018?

Hlavním myšlenkovým směrem, který ovlivňoval známé osobnosti, influencery a dokonce i firmy a podniky, byl bezesporu zero waste - snaha o snížení množství odpadů. Na trh se dostává řada zero waste a ekologických produktů - znovu použitelné látkové sáčky na ovoce, zeleninu a pečivo, látkové tašky a síťovky, kelímky na kávu, skleněná či kovová brčka, pratelné odličovací tamponky a řada dalších.



Stále větší pozornost se dostává také přírodní kosmetice a ekologickým čistícím prostředkům.


Interiér - pokračuje vliv hygge - kožešiny, vlněné přehozy, svíčky. Do popředí se po letech dostávají přírodní dekorace - juta, ratan a dřevo a to i v surovém stavu jako jsou celé větve a kmeny. Ve velkém se objevují rostlinné motivy - na obrazech, textiliích i dekoracích. Petrolejová, pudrově růžová, šedá a bílá vládnou, metalické doplňky a kovy ustupují do pozadí. Mramor na doplňcích v roce 2018 nahrazuje beton (obaly na květináče, povrchy)

Zdroj: pinterest.com

Zdroj: pinterest.com
Zdroj: pinterest.com 







Móda - trendy byly paperbag waist kalhoty a cullotes, zavinovací šaty a sukně, šaty, sukně a topy na knoflíky, kostkovaná prodloužená saka a kalhoty, pruhované overaly do půli lýtek. Venkovský styl vévodil létu - len, rustikální krajka a bílá s béžovou nahrazují opulentní zlaté a perličkové zdobení a samet. Doplňují je slaměné či dřevěné tašky a kabelky. Trendy jsou i čelenky - v létě z lehkých šátků a v zimě ty pletené. Hořčicově žlutá barva, která je trendem už nějakou tu sezonu se dostává více do popředí. Začínají se objevovat fialové tóny - především v odstínech lila, či berry odstín lesních plodů. Stále vídáme světle (pudrově) růžovou, ale čím dál častěji také neutrálnější krémovou, béžovou a šedou. Na podzim se objevuje koňaková barva především na kabátech a doplňcích. Pletené svetry nebyly nikdy tolik trendy, jako nyní - oversize nebo rovné, spadlé z ramen, překřížené vpředu, zkrácené, s copánkovým vzorem nebo bez, v jakékoli barvě a vzoru. Vrací se také postrach nejednoho stylisty a to zvířecí vzory. Především vzor hadí kůže na šatech, sukních, lehkých halenkách a botách.
Pro zajímavost barvou roku 2019 bude korálová - přesně PANTONE 16-1546 Living Coral a vystřídá tak odstín roku 2018 - Ultra Violet.





Oproti přírodnějším trendům, které ovlivňují interiér a módu, je líčení (tedy především to instagramové) extravagantnější. Výrazné konturování, rozjasňování a korekce tvaru obličeje, výrazné barvy a tvary linek, nepřirozené cut crease.

Milým trendem zůstává pěstování rostlin - v roce 2018 především pokojových rostlin jako například Pachira aquatica, Monstera deliciosa, Ficus lyrata a Ficus elastica, Sansiviera (tchýnin jazyk) a také bylinek (předešlý rok vévodily trendům sukulenty a kaktusy). Obaly na květináče jsou betonové, dřevěné a nejčastěji jutové.



To bylo mé ohlédnutí za uplynulým rokem a já se těším, co přinese letošní rok, rok 2019.


Žádné komentáře:

Okomentovat