úterý 6. listopadu 2018

Zero Waste tipy

Zero Waste je označení pro snahu o snižování množství odpadů, které se týká nejen spotřebitelů, ale především firem. Současné zacházení s odpady není udržitelné, minimalizování množství odpadu je proto nutnost, ne trend. A začít musíme především sami u sebe, proto zde najdete pár tipů, jak snížit množství odpadu, který denně produkujeme.


1. Dobrá lahev na pití - Snažme se snížit spotřebu balené vody na minimum. Používejme kvalitní lahev, do které si natočíme vodu z kohoutku. Stačí lahev plastová, o stupeň lepší jsou kovové nebo skleněné. Já používám dvě skleněné lahve značky Equa a jsem s nimi maximálně spokojená. Navíc můžou do myčky nádobí a nebudou se v nich po čase držet bakterie, jako je tomu u plastových (nejen lahví, ale i krabiček na potraviny). Můj tip - nechte si jednu takovou lahev v práci. Když budete mít po práci nějaké pochůzky a zařizování, vezměte si ji s sebou. A když vás zaskočí žízeň, nebudete muset kupovat balenou vodu v trafice.




2. Tašky - V dnešní době ani nepředpokládám, že by někdo neměl látkovou tašku na nákupy. Igelitové tašky se pomalu stávají minulostí a je to tak správné. Mějme s sebou neustále složenou látkovou tašku pro všechny případy.




3. Sáčky na ovoce / zeleninu / pečivo - Další level je snížit spotřebu mikrotenových sáčků. Dnes se dají v různé podobě zakoupit sáčky určené pro nákup ovoce, zeleniny a pečiva. Bývají z bavlny, ze syntetických látek nebo dokonce z tkaniny na bázi kukuřičného škrobu (frusack) - ty mají ovšem omezenou životnost.


4. Nekupovat zbytečně moc jídla - Je důležité hlídat si datum spotřeby u potravin. Nemělo by se nám stávat, že budeme vyhazovat prošlé produkty. Nenakupujme tolik potravin do zásoby, pokud si nejsme jistí, zda je stihneme spotřebovat.


5. Odličovací tamponky / ručník - Jednoduše se dá snížit spotřeba odličovacích vatových tamponků nebo vlhčených ubrousků. Například na fleru se dají  zakoupit pratelné látkové odličovací tamponky ze sametového bioaksamitu z jedné strany a z biobambusového froté ze strany druhé, které jsou vyrobeny ze zbytků látek na výrobu látkových plen - jsou to konkrétně tyto. Na výběr je i spousta jiných, stačí se podívat přes vyhledávání.




U známých řetězců se dá také sehnat odličovací ručník (Makeup Eraser), nebo jeho podobné varianty.


6. Látkové utěrky - Navlhčený látkový úklidový hadřík s trochou čistícího prostředku udělá stejnou službu jako kupované vlhčené úklidové ubrousky.




7. Látkové kapesníky - Tady není co dodávat, jsou pratelné a znovupoužitelné.


8. Svačinové sáčky - Výborné řešení pro přípravu svačin - látkové svačinové sáčky / ubrousky / kapsy, které můžeme používat opakovaně, ty, které mám já se dají prát (bez použití aviváže). Používám je velmi často, protože bezlepkové svačiny se jen tak někde neprodávají. Je lepší se připravit než hladovět. :)



9. Nákup bez obalu - Existují i specializované prodejny potravin či drogerie, kde si produkty nakoupíte do obalů, které si sami přinesete - sáčky, sklenice a podobně. Nákup v těchto prodejnách jsem ještě nezkoušela, pro představu se podívejte na video "První nákup drogerie do vlastních obalů!" od Ivy Pazderkové.





Nemusí se z vás rovnou stát eko aktivista, ale každý krok se počítá.

"The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it." 
Robert Swan

Žádné komentáře:

Okomentovat